Waarom-zijn-personeelsgesprekken-zo-belangrijk

Personeelsgesprekken zijn de basis voor goed HRM. Kies de vorm en frequentie die bij je bedrijf past.

 

Om antwoord te geven op deze vraag, neem ik je mee in de vicieuze cirkel waar veel ondernemers en HR-medewerkers in zitten en waar ik ze graag uit wil halen!

Ik noem dit de energievretende cirkel. Misschien is dit een weinig positief begin, maar soms moet je wel met je neus op de feiten gedrukt worden. Je komt namelijk pas in beweging en je gaat dingen toepassen als je je bewust wordt van de situatie waar je op dit moment in zit.

De energievretende cirkel

 • Je hebt als ondernemer, manager of HR-professional een ideaal. De organisatie bestaat ergens voor, en heeft een product of dienst waar je trots op bent. Een bedrijf waarmee je van betekenis wilt zijn voor klanten. Om te groeien en klanten goed te bedienen heb je medewerkers in dienst.
 • Je hebt inmiddels medewerkers in dienst maar ze doen niet altijd wat ze moeten doen, ze vragen om aandacht (misschien noem je het wel zeuren), er is een werksfeer die beter kan en/of je mist verantwoordelijkheidsgevoel en betrokkenheid bij je medewerkers.
 • Soms lijkt het wel alsof jij de enige bent die zich druk maakt om zaken die van belang zijn.
 • Sommige zaken leiden hun eigen leven, het lijkt alsof je er dan geen of onvoldoende grip op krijgt.
 • De saamhorigheid verdwijnt en de betrokkenheid vermindert, dit was vroeger echt anders.
 • Medewerkers zijn niet bereid een stap harder te lopen, het wordt soms bureaucratischer en ieder werkt meer voor zichzelf, het individualiseert.
 • Er is een negatieve werksfeer ontstaan.
 • Sommige medewerkers functioneren niet zoals het moet. Je stelt gesprekken met slecht functionerende medewerkers uit en hebt daardoor geen dossier opgebouwd, waardoor eventueel ontslag zeer lastig is en/of veel geld gaat kosten.
 • Je weet wel dat er te weinig aandacht is voor de persoonlijke ontwikkeling van je medewerkers maar ja, waar begin je?
 • Ja, ik weet het. Er zijn altijd redenen om het niet te doen. Druk. Denken dat het verloren tijd is en dat het niet verbetert. Maar ja, je mag ook in deze energievretende cirkel blijven zitten. Je moet het echt zelf willen doorbreken.
 • Of je kiest ervoor zo door te gaan, met als gevolg dat goede medewerkers ongewild stil staan in hun ontwikkeling, uit dienst gaan, je ziekteverzuim toeneemt of de betrokkenheid minder wordt.
 • En nog veel erger; je haalt niet het maximale rendement uit je personeel waardoor je niet het optimale bedrijfsresultaat behaalt. Dat is toch wel heel erg zuur als je vooruit wilt met je bedrijf en betere bedrijfsresultaten wilt behalen.
 • En je bent weer terug bij het begin van de cirkel.

Het kan ook echt anders

Organisaties bevinden zich best vaak in de vicieuze cirkel. De belangrijkste manier om uit deze cirkel te stappen is door écht met je medewerkers aan de slag te gaan én te starten met personeelsgesprekken. Personeelsgesprekken zijn namelijk de basis van een goed HRM-beleid.

Kom in actie, start met personeelsgesprekken!

Als je wilt starten met personeelsgesprekken is het belangrijk dat je wat keuzes maakt:

 • Hoe vaak wil je met je medewerkers in gesprek en wat is het doel?
 • Wil je ontwikkelingsgesprekken, functioneringsgesprekken of beoordelingsgesprekken voeren (of een mengvorm) en met welke insteek? Welk type gesprekken past bij je organisatie? En bij je medewerkers?
 • Welke formulieren ga je gebruiken en passen deze bij je organisatie?
 • Voer je al gesprekken met medewerkers en wil je de slag maken naar talent en ontwikkelingsgesprekken? Of is het misschien wel de eerste keer dat je aan de slag gaat met personeelsgesprekken en is een goed basismodel belangrijk?

Hulp nodig?

Onze coaching en advisering kan je veel handvatten geven zodat je snel aan de slag kunt! We helpen je graag bij het opzetten van de gehele gesprekscyclus, bij het begeleiden van de gesprekken, het maken van de formulieren of bij het trainen van de gespreksleiders.

Geef aandacht aan je medewerkers, het opstarten van gesprekken lijkt ontzettend veel tijd te kosten maar het levert je zoveel meer op. Aandacht levert juist tijd en rendement op!

Ik ben wel benieuwd: welke zaken uit de energievretende cirkel  jij herkent in je organisatie? Heb ik je kunnen motiveren om het écht anders te gaan doen? Let me know!

Gratis online training voor HRM-ers

De kennis en ervaring die ik heb opgedaan door mijn werk als HR-expert maar ook op het vlak van persoonlijk ontwikkeling, kom je tegen in mijn coaching en advies. Ben je benieuwd geworden naar mijn werkwijze? In mijn programma neem ik je in 7 stappen mee naar succesvol HRM. Check hier mijn (gratis) online training voor HRM-ers.